Nové technologie televizního vysílání pro a proti.



Hlavním důvodem přechodu na nové televizní vysílání DVB-T2 bylo uvolnění horní části televizního pásma UHF pro vysokorychlostní internet LTE a 5G. Uvolněná část televizního pásma by televiznímu vysílání chyběla, proto se přešlo na technologii DVB-T2, která při nižším počtu kanálů umožní zachovat stávající počet televizních programů, a nebo je umožnila dokonce navýšit, a umožnila vysílání ve vysokém rozlišení obrazu HDTV. Obdobně jako při přechodu z analogového na digitální vysílání bylo i zde přechodné období se souběžným vysíláním DVB-T a novým DVB-T2. Po spuštění celoplošných přechodových multiplexů DVB-T2 byly postupně vypínány regionální multiplexy DVB-T a na uvolněných kanálech pak byly sestavovány konečné multiplexy DVB-T2 (21, 22, 23 a 24). Termíny a konečné kanály stanovil Technický plán přechodu, který byly z důvodu pandemie Covid-19 posunuty. Přechod na nové televizní vysílání DVB-T2 se dotklo především domácností, protože si musely pořídit nový televizní přijímač s DVB-T2 tunerem a koderém HEVC (H.265) nebo ke starší funkční televizi alespoň nový DVB-T2 set-top box. Upravit bylo nutné i některé anténné systémy. Kódování obrazu v kódu H.265 neboli HEVC má větší přínos než je přínos transportní technologie DVB-T2 (DVB-T2 je jen cca 30% efektivnější než DVB-T, kdežto HEVC je asi o 50% efektivnější než H.264/AVC). Proto je spuštění DVB-T2 zároveň s kodekem HEVC jediné rozumné a dlouhodobě perspektivní. Základní informace o DVB-T2 vysílání nejdete na této stránce DVB-T2.

Materiál "Strategie udržitelného rozvoje zemského digitálního vysílání" zpracovala expertní skupina Ministerstva průmyslu a obchodu jako jedno z klíčových opatření Strategie správy spektra, které tak zajistilo uvolnění kmitočtů pásma 700 MHz pro mobilní vysokorychlostní datové služby (LTE a 5G). Plán je v souladu s harmonizačními závěry EU a závěry Světové radiokomunikační konference v závěru roku 2015. Co však není zatím mediálně prezentováno a nebo býva opomento je, že v roce 2030 by mělo být ukončeno pozemské vysílání DVB-T2 jako neperspektivní.

Pozemní digitální vysílání je jedinou bezplatnou platformou s televizní nabídkou, kterou aktuálně využívá více než 65 % českých domácností. U Pozemního vysílání došlo tak ke změně - nevyhnutelné zmenšení stávajícího kmitočtového pásma UHF (470 - 790 MHz) určeného pro DTT ve prospěch jiných služeb. Souběh DVB-T a DVB-T2 probíhal v Česku 4,5 roku - od druhé poloviny roku 2016 do února roku 2021. Plán vypínání DVB-T jednotlivých multiplexů je zde.

Cílem je snaha o sociálně citlivý přístup, který by odpovídal běžné výměně televizních přijímačů v domácnostech za nové. V Česku jsou aktuálně v provozu 4 celoplošné vysílací sítě tzv. multiplex 1 až 4, nadregionální RS7/multiplex 1a a řada regionálních a lokálních sítí. Vše v DVB-T. V Plzni a okolí společnost České Radiokomunikace spustila vysílání ve formátu DVB-T2 na 26.kanálu, 31. a 34.kanálu (vysílač Krašov), které nahradily standard DVB-T.

Mapu pokrytí DVB-T2 z vysílačů naleznete na stránkách zde mapa pokrytí DVB-T2.

a nebo je i zde.

Další informace budeme aktualizovat.